Det er vigtigt at være opmærksom på at skabe en god kontakt til interviewpersonen inden et videointerview.

4 basale råd, der giver vellykkede videointerviews

Forebyg tekniske problemer ved at forberede dig grundigt på dem. Det er ét af de gode råd til videointerviews, du får her i indlægget. 

For tiden er det svært at mødes med dine brugere ansigt til ansigt. I stedet kan du overveje at lave et videointerview. I et videointerview taler interviewer og interviewperson sammen ved hjælp af en tjeneste til videotelefoni som Skype, Zoom eller Facetime.

Det lyder ligetil, og det er det langt henad vejen også. Videointerviewet er en af de digitale metoder, der minder mest om sin ikke-digitale modpart, ansigt-til-ansigt-interviewet. Interviewets parter kan både se og høre hinanden, og interviewet forløber i store træk som det ville, hvis de havde mødtes fysisk. 

Det betyder dog ikke, at alting uden videre forløber glat. Jeg har fx måttet opgive at gennemføre et videointerview, fordi interviewpersonen ikke kunne slå sit kamera til. Og jeg har siddet længe foran skærmen og ventet på interviewpersoner, der aldrig dukkede op. Begge dele kunne have været undgået med ret simple forholdsregler. 

Jeg har samlet fire simple råd, så du kan styre uden om de mest oplagte fejl og lykkes med dit videointerview.

Et godt sted at starte

Videointerviewet kræver ikke mange tekniske forudsætninger, hverken af interviewer eller interviewperson. Det gør metoden forholdsvis tilgængelig. 

Hvis du har interviewerfaring, men ikke tidligere har arbejdet med digitale metoder til brugerindsigt, kan videointerviewet være et godt sted at starte. 

Du skal selvfølgelig sikre, at det at lave et interview giver mening i forhold til din undersøgelse. Det får du hjælp til i indlægget Guide: Metodevalg med afsæt i emnet.

#1. Brug tid på relationsopbygning 

Et videointerview er en anderledes oplevelse for din interviewperson end et interview, hvor I mødes ansigt til ansigt. 

Måske er det en ny måde at interagere på for din interviewperson, hvis han eller hun ikke er fortrolig med videomøder. Det kan skabe usikkerhed ved situationen. 

En usikkerhed, du ikke kan imødekomme, som du almindeligvis ville gøre.

Normalt ville du – måske knap uden at være det bevidst – forsøge at opbygge tillid og tryghed gennem dit kropssprog. Du ville måske servere en kop kaffe eller et glas vand, og du ville smalltalke for at få interviewpersonen til at slappe af og føle sig velkommen.

Ved et videointerview kan du ikke bruge kaffe til at skabe en afslappet stemning.

Nu har du kun din ansigtsmimik, dine ord og din stemmeføring. Dem skal du derfor sørge for at bruge godt. 

Derudover bør du udnytte den kommunikation, I har før interviewet, til at opbygge tillid og tryghed. Det er typisk kommunikation, som foregår over e-mail. Her skal du bruge en tone, som er imødekommende og ikke alt for formel. Lad interviewpersonen mærke, at der er et menneske i den anden ende af linjen.

#2. Test teknikken og hav en plan B

Tjenester til videotelefoni er forskellige, og du skal være sikker på, at du har godt styr på den tjeneste, du har valgt.

Test først og fremmest teknikken grundigt på forhånd. Lav et eller flere testopkald til en bekendt. Få også nogen til at ringe til dig, så du ved hvordan interfacet ser ud på modtagersiden og vil være i stand til at guide din interviewperson om nødvendigt. 

Hvis du skal optage interviewet, så lav også en testoptagelse.

Prøv at forestille dig alle de fejl, som kan opstå, og hvordan de kan løses. Her er nogle eksempler:

  • Hvis interviewpersonen kan se dig, men du ikke kan se hende, hvad kan det så skyldes, og hvordan kan problemet løses?
  • Hvis interviewpersonen ikke kan høre dig, hvad har du så tænkt dig at råde hende til?
  • Hvad gør I, hvis I får en dårlig forbindelse?

Hav en plan B i form af en alternativ videotjeneste i baghånden, hvis I oplever tekniske problemer i forbindelse med interviewet, I ikke kan løse let og hurtigt. 

Husk også at teste din plan B.

#3. Giv tydelig information om hvor og hvordan

For at minimere både risikoen for tekniske problemer og usikkerhed hos interviewpersonen, har din interviewperson brug for tydelig information om, hvor og hvordan interviewet skal foregå.

Forklar hvem, der ringer hvem op. Hvor længe I skal tale sammen, og hvad det kræver af hende.

Bed gerne din interviewperson om at placere sig et uforstyrret sted. Bed hende også om at sørge for, at lyset er godt, og at hele hendes ansigt bliver filmet.

På samme måde kan du indrette et velegnet “interview-studie”, der hvor du er.

Udsend en reminder med de allervigtigste oplysninger til interviewpersonen på dagen for interviewet.

#4. Udnyt, at interviewpersonen er på hjemmebane

Traditionelle interviews foregår tit på neutrale lokaliteter, fx i mødelokaler.

Ved et videointerview befinder interviewpersonen sig typisk i sit eget domæne: i sit hjem eller på sin arbejdsplads. Her har interviewpersonen adgang til genstande, som kan være relevante for interviewet, og det kan du bruge aktivt.

Ved et videointerview kan du drage nytte af, at interviewpersonen befinder sig i sit eget hjem.

  • Lad os sige, interviewet handler om køb af brugte produkter. Så kan du bede interviewpersonen vise dig sine bedste genbrugskøb frem på skærmen.
  • Ved et interview om interviewpersoners forhold til elektronik kan du bede dem vise dig de devices, de bruger mest og/eller er gladest for.
  • Handler interviewet om ferierejser, kan interviewpersonerne fx vise dig minder fra forskellige rejsemål.

Genstandene kan hjælpe med at frembringe konkrete og levende beskrivelser og fortællinger og dermed fungere som spontane prompts. Læs også: Hvad er prompts, og hvorfor skal du bruge dem, når du interviewer?

Guide til begyndere

Held og lykke med at lav videointerviews. Jeg håber, indlægget her har rustet dig til opgaven. 

Hvis du savner du en mere udførlig guide til dit første videointerview, kan du måske have glæde af guiden “Videointerviews for begyndere”. Guiden er lavet til studerende, men andre kan også have glæde af den. 

Få adgang til guiden her og bliv samtidig skrevet op til mit nyhedsbrev.

    Læs også

    About Charlotte Albrechtsen

    Ph.d. og ejer af Tovejs.dk. Har arbejdet med brugerindsigt siden 2002.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *