Noget af det vigtigste, en interviewer foretager sig, er at tie stille. Det er sværere, end det lyder.
Opdateret den 11. september 2019.
Du vil gerne forstå, hvordan dine brugere tænker, og måske hvorfor de handler, som de gør. Så du vil lave et interview. God idé.
Du finder en person at interviewe, og du formulerer nogle gode spørgsmål, der dækker dit vidensbehov.
Et godt spørgsmål er blandt andet et spørgsmål, som ikke foregriber svaret, siger Steve Portigal i videoen herunder. Han er ekspert i brugerinterviews og bl.a. forfatter til bogen Interviewing Users.
Et godt spørgsmål er også et spørgsmål, som giver et validt eller gyldigt svar. Det skriver jeg mere om i indlægget Det skal du aldrig spørge dine brugere om.
Spørgsmålene er klar. Interviewpersonen dukker op, og I begynder interviewet.
At tie stille
Nu kommer noget af det sværeste. At tie stille. På de rigtige tidspunkter.
Du skal selvfølgelig stille dine spørgsmål. Men når du har gjort det, skal du tie stille.
Det er svært, fordi de fleste af os har det skidt med tavshed i samtalesituationer. Derfor bruger vi ubevidst forskellige strategier til at undgå tavshed. De strategier skal du blive bevidst om og så lade være med at bruge dem.
Steve Portigal opfordrer i videoen til, at du finder på noget, der kan optage din hjerne umiddelbart efter, du har stillet et spørgsmål. På den måde bekæmper du fristelsen til at fortsætte med at tale.
Du kan fx tælle til syv, foreslår Kate Kaplan i artiklen The Science of Silence: Intentional Silence as a Moderation Technique.
Tavsheden er din ven
I interviewet er tavsheden din ven. Når du ikke taler, gør du plads til, at interviewpersonen kan tale. Og måske endda tænke sig om først.
Det er grunden til, at du skal bekæmpe din trang til at udfylde tavsheden.
Du kan tage det helt roligt, for interviewpersonen har nøjagtig den samme trang som du og skal nok sige noget før eller siden.
Lad interviewpersonen beholde ordet
Når interviewpersonen har talt, skal du ikke nødvendigvis tage ordet igen.
Måske har personen mere at sige om emnet? Det finder du ud af ved at opfordre ham eller hende til at tale videre. Nogle gange kan en håndbevægelse være nok til det. Eller, hvis du må tale, ordene: “Kan du fortælle mere om det?”
God brug af tavshed giver mere interessante og overraskende svar, lover Steve Portigal, og det kan jeg skrive under på.
Har du nogen gode tips til at bekæmpe trangen til at tale? Så del dem gerne i kommentarfeltet.
Foto: stephan-roehl.dk via Flickr.com