Bliv væk fra baghaven, når du skal finde interviewpersoner

Backyard research er en fristende, men problematisk strategi til rekruttering af deltagere til mindre undersøgelser.

Bliver du nogle gange fristet til at finde brugere til dine undersøgelser i din nærmeste omgangskreds, dvs. blandt dine venner, kolleger, studiekammerater osv.?

Så er du ikke alene. Jeg har oplevet professionelle bureaufolk lave “backyard research”, som tilgangen hedder, og som vejleder og censor ser jeg rigtig mange eksempler på det samme i studerendes opgaver. Eksempelvis spørgeskemaer delt på de studerendes egne facebookprofiler og besvaret af deres facebookvenner.

Jeg forstår godt hvorfor. Det er bekvemt at finde interviewpersoner i sin egen metaforiske baghave. De er nemme at komme i kontakt med og gider godt stille op.

Hvis man er i tidsnød og/eller har begrænsede ressourcer til rekruttering af interviewpersoner, er det en praktisk løsning.

Alligevel er det en rigtig dårlig idé at finde sine interviewpersoner i baghaven. Backyard research skaber nemlig en række simultane problemer:

Problem nr. 1: Indforstået snak

Når interviewer og interviewperson kender hinanden godt, bliver de nemt indforståede over for hinanden. Intervieweren får ikke nødvendigvis spurgt nok ind til betydningen af interviewpersonens udtalelser.

Det sænker kvaliteten af data, når betydninger ikke bliver udfoldet.

Problem nr. 2: Relationen påvirker

“Jeg kender mine venner, og de er ærlige over for mig,” er et typisk argument for backyard research. Men det kan være nemmere at være ærlig over for en fremmed end over for en, vi kender godt.

Vi tilpasser os dem, vi er sammen med og deres forventninger til os. Som venner viser vi hinanden en eller flere sider, men ikke alle sider af os selv. Det er typisk andre sider af os selv, end dem vi viser til fx vores forældre.

Baghave-interviewets udfald bliver med andre ord påvirket af den relation og fælles historik, interviewer og interviewperson har.

Problem nr. 3: Ekkokammer

Et tredje problem ved backyard research er, at interviewpersonerne sandsynligvis minder ganske meget om hinanden og om intervieweren.

Det kan skabe en ekkokammereffekt, hvor intervieweren bliver bekræftet i sine egne antagelser om verden, fordi han interviewer mennesker, hun deler erfaringer og horisont med.

Som konsekvens bliver resultatet bliver betydeligt skævvredet eller biased i retning af interviewerens egne forståelser.

Not In My Backyard

Backyard research kan være fristende, men er en problematisk strategi til rekruttering af deltagere til mindre undersøgelser.

Lige på dét punkt bør du sige: Not in my backyard.

Få inspiration til andre rekrutteringsstrategier med min guide til rekruttering:

Læs også

About Charlotte Albrechtsen

Ph.d. og ejer af Tovejs.dk. Har arbejdet med brugerindsigt siden 2002.

3 comments:

  1. Kære Charlotte,

    Jeg har med stor interesse læst din artikel. Har du noget understøttende litteratur på det, du skriver? Og evt. en modsigelse, der siger “Yes, in my backyard?” Dbh Camilla

    1. Hej Camilla

      Tak for din kommentar.

      Jeg kan henvise til, hvad Bente Halkier i “Fokusgrupper” (2016) skriver om udvælgelse og rekruttering af interviewpersoner. Her er hun inde på, hvordan en personlig relation med ens interviewpersoner præger resultatet i form af forventninger til interviewpersonens udsagn og indforstået snak.

      Hun nævner også, at det for aktionsforskere kan være en pointe at rekruttere deltagere fra egen “baghave”.

      Med venlig hilsen

      Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *