"Hvad synes du, vi skal spørge om?" synes manden at tænke.

“Hvad synes du, vi skal spørge om?”

I et forskningsprojekt om samskabelse, jeg er i gang med, er aktører på området med til at definere projektets fokus.

“Hvad synes du, vi skal spørge om? Hvad vil du gerne vide?”

Det spørgsmål har Annemette Digmann stillet i en runde præ-interviews i forbindelse med et forskningsprojekt om samskabelse, vi begge deltager i.

Med præ-interviews mener jeg interviews, som finder sted, før forskningsprojektet er klart defineret, og som ikke indgår i det egentlige datamateriale.

Interviewpersonerne i præ-interviewene er centrale aktører inden for samskabelse. Kommunale chefer og specialister, markante aktivister osv.

Indblik i aktørernes blik

Annemette Digmanns spørgsmål er godt tænkt.

Det giver os indblik i, hvad aktørerne i feltet synes, er presserende spørgsmål, problemer og vigtige perspektiver. Hvor de synes, vi skal lægge fokus. Det er en indsigt i sig selv.

Vi får også indblik i deres mentale landkort i forhold til emnet samskabelse. Fx skelner mange skarpt mellem kommune/system og borgere og mellem det planlagte og det spontane.

Det er kategorier og modstillinger, vi kan undre os over, spørge ind til og måske udfordre senere i forskningsprojektet.

Lad dem stille spørgsmålene

Vores tilgang er, som jeg ser det, i forlængelse af den slutning, forsker og konsulent Pia Lauritzen drager af sin forskning i spørgsmål.

Pia Lauritzen kom frem til, at spørgsmål siger mest om dem, der stiller dem. Derfor foreslår hun at lade dem, vi gerne vil vide noget om, stille spørgsmålene.

Det skriver hun om i artiklen Spørgsmålet er, hvad spørgsmålet gør.

På vej mod et forskningsspørgsmål

At vi i forskningsprojektet om samskabelse lader aktørerne udpege fokuspunkter betyder ikke, at de dikterer vores endelige forskningsspørgsmål.

De kommer med input, som vi bearbejder og kobler med det, vi gerne vil vide. Lige indtil vi har et spørgsmål, som kan fungere som styrepind for det videre arbejde.

Det spørgsmål skal være præcist formuleret, neutralt og fordomsfrit, og på den måde minder det om mange af de andre former for spørgsmål, jeg arbejder med til daglig.

Nogle af dem har jeg skrevet blogindlæg om:

Hvad synes du, vi skal spørge om?

Arbejder du med samskabelse? Så lad mig slutte af med at stille dig det spørgsmål, jeg indledte med:

Hvad synes du, vi skal spørge om? Hvad vil du gerne vide?

Vi vil virkelig gerne have dit input. Skriv til mig på charlotte@tovejs.dk eller læg et par linjer i kommentarfeltet.

Foto: stephan-roehl.de via Flickr


Om Charlotte Albrechtsen

Ph.d. og ejer af Tovejs.dk. Har arbejdet med brugerindsigt siden 2002.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *